התזונה הקטוגנית, או בשמה הרשמי, התזונה הקטוגנית (Ketogenic Diet), היא אופציה תזונתית שמרבה לשוב את הדגש לפחות מעט מהנכנסות הפחות הבריאות לתפריט היומי ולהפך, מדבקת את המזון המתאים ביותר לחיים בריאים ומאוזנים. על אף שהיא יכולה להיראות כמו אופציה מסובכת ומגבילה, היא מביאה עימה את המון יתרונות בריאותיים ואף משמשת ככלי יעיל לרדת במשקל.
התזונה הקטוגנית מבוצעת בעיקר באמצעות הגברת הצריכה של שומנים והפחתת הצריכה של פחמימות. זה גורם לגוף להיות במצב קטוגנזה, שבו הוא מפנה לשפוך את הפחמימות המאוצרכות כדי לפצח את השומנים הגורםים להתפרצות המשקל.
אחד היתרונות הבולטים של התזונה הקטוגנית הוא היכולת לסייע ברמות האנרגיה, שלמעשה מובילה להתחזקות ולרענון. הפחמימות הפשוטות, שנמצאות בסוכר, לבן, פריטי מאכל מעובדים, ופירות מתוקים, מעבר להם נמצאות בתיקי הארוחות שנבנות מפריטים מתורבתים כמו לחם, פסטה, וקורנפלקסים, מובילות לעיפות ולהתרפצות בריאותית. כאשר הן מחליפות את הפחמימות הללו בשומנים טבעיים, מתקבל תחושת שוב נפש ורענון מהימים הראשונים.
מהוותה המשמעותית לרמות האנרגיה, ועד לפונקציות של המוח, התזונה הקטוגנית מוכרת כייעוץ טוב במיוחד לאנשים המאבדים משקל, סובלים משוקולית קרדיובסקולרית, או חשובים על הבריאות הכללית. זו כמובן אופציה שדורשת התאמה אישית והכוונה מערכתית, ולפני שהולכים עליה יש להתייעץ עם מומחה תזונה או רופא.
עם כל זאת, למי שמחפש גישה מודרנית לתזונה, התזונה הקטוגנית היא אופציה שכדאי לשקול. היא מאפשרת לנו ליהנות ממגוון שובי טעם, לספק את צרכינו לאנרגיה, וליצור סגנון תזונה שמתאים לאנחנו אישית.