בואו נבין מה זה צום לסירוגין

 

ישנן מספר דיאטות תחת השם הכולל של 'צום לסירוגין' והמשותף לכולן הוא הרעיון המרכזי של הפסקת אכילה במשך שעות רבות ביום (למעט שתיית מים ונוזלים שאינם מכילים פחמימות, כגון תה וקפה ללא סוכר).
בזמן שכן ניתן לאכול, מקפידים על צריכה של הרבה פירות, ירקות, סיבים תזונתיים וחלבונים בריאים, הימנעות מסוכרים, דגנים מזוקקים, מזון מעובד ובעיקר להפסיק לנשנש במשך כל היום.  

בדיאטות הנ"ל היום מחולק לזמן צום וזמן אכילה אשר חוזרים על עצמם באופן מחזורי לסירוגין. הסוגים המקובלים יותר של דיאטות צום לסירוגין, שבהן קיימת מחזוריות מדי 24 שעות כוללים:

דיאטת 12/12 (חלון אכילה של 12 שעות וצום של 12 שעות) – נחשבת לפשוטה ביותר ועוזרת להסתגלות לצום לפרקי זמן ארוכים יותר. 

דיאטת 10/14 (חלון אכילה של 10 שעות וצום של 14 שעות).

דיאטת 8/16 (חלון אכילה של 8 שעות וצום של 16 שעות).

ישנן כאמור גם גרסאות יותר קיצוניות לצום לסירוגין, שבהן חלון הזמן המוגדר לאכילה הוא קצר מאוד, כמו 'דיאטת הלוחם'  (אכילה של 4 שעות וצום של 20 שעות) ואף צום שבו אוכלים רק שעה אחת ביום ובשאר הזמן צמים! 

יתרונות השיטה בין השאר – כאשר צמים והגוף לא מוציא אנרגיה על העיכול ופינוי הפסולת הנוצרת, אז הוא יכול לתעל את האנרגיה לניקוי רעלים שהצטברו בגוף. בזמן הצום רוב האנרגיה של הגוף מתועלת לריפוי.

בנוסף, לאחר כ-12 שעות של צום, רמות האינסולין בגוף יורדות מספיק ונשארות נמוכות לאורך מספיק זמן כדי שהגוף יתחיל לפרק חומצות שומן קיימות בגוף כדי לייצר אנרגיה.

צום גם יכול לעזור להתמודד עם אכילה רגשית – הפניה לאוכל כגורם מנחם או מרגיע נמנעת מראש מאחר ולא רוצים 'לשבור' את הצום. 

חשוב לזכור שגם חלוקת זמני האכילה והצום משמעותיים, מאחר ובני אדם התפתחו להיות מסונכרנים עם מחזור היום/לילה. חילוף החומרים שלנו הסתגל למזון בשעות היום ולשינה בלילה. לכן אכילה לילית מהווה סיכון גבוה יותר להשמנה, כמו גם לסוכרת. 

מחקרים מראים שדיאטת צום לסירוגין יכולה לתרום לירידה במשקל, בתחושת הרעב, ברמות הסוכר בדם ועוד שלל יתרונות, אך חשוב לזכור המחקרים בתחום הם ראשוניים מאוד ובספרות המדעית אין הסכמה רחבה על כך שהשיטה יעילה באופן חד משמעי לטווח הארוך. 

מומלץ לבצע אותה לאחר היוועצות ברופא או תזונאי, בעיקר אם אתם סובלים ממחלות כמו סכרת, לחץ דם, מחלות לב או נוטלים תרופות על בסיס קבוע. כמו כן חשוב לבצע במהלך תקופת הצום בדיקות דם ושתן, על מנת להימנע ממחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים לגוף.

 

מקורות 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29419624/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640462/

 

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/10/661/1849182 

שתפו גם שאחרים ידעו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך